menu

Boczniaki panierowane, smażone

To chyba najbardziej klasyczny sposób na boczniaki. Po prostu panierujemy je i smażymy jak  kotlety schabowe. Jeśli chodzi o panierowanie grzybów ( robię tak też z kaniami) zawsze panieruję je w mące gdyż dla mnie taka panierka jest najpyszniejsza- delikatn, lekko chrupiąca i nie przytłacza smaku grzyba. Ale można panierować też w bułce tartej jeśli ktoś lubi bardziej intensywną panierkę.




boczniaki smażone w panierce




Składniki:

5-6 boczniaków
4-5 łyżek mąki pszennej
1 duże jajko
sól
pieprz
masło klarowane




Sposób przygotowania:

W dwóch miseczkach umieszczamy mąkę i jajko. Do jajka dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy 
jajko. Na patelni rozgrzewamy masło.Oczyszczone i osuszone grzyby panierujemy najpierw mocząc je w jajku a następnie z dwóch stron w mące- wkładamy na patelnię. Boczniaki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

7 komentarzy:

  1. Mmmm musiały być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! jak dla mnie chyba nawet lepsze niż kanie przygotowane w ten sposób- boczniaki są bardziej delikatne.

      Usuń
  2. Lubię boczniaki przyrządzane w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam panierowane boczniaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. O! a pieczarek nigdy tak nie robiłam, ale pewnie pyszne są:)

      Usuń
  5. panierka najlepsza do boczniaków : 3 części bułki tartej 1 część mąki pszennej .....bułka oczywiście najlepsza ususzona i starta własnoręcznie! przyprawy sól , pieprz i niewielka ilość gałki muszkatałowej ubijam z jajkami , panieruje i smaże na na mieszance oleju zwykłego , oliwy i masła..... do panierki można dodać starty grana padano a wtedy jest naprawdę na bogato !

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)