Składniki:
5-6 boczniaków4-5 łyżek mąki pszennej
1 duże jajko
sól
pieprz
masło klarowane
Sposób przygotowania:
W dwóch miseczkach umieszczamy mąkę i jajko. Do jajka dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy
jajko. Na patelni rozgrzewamy masło.Oczyszczone i osuszone grzyby panierujemy najpierw mocząc je w jajku a następnie z dwóch stron w mące- wkładamy na patelnię. Boczniaki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!Smacznego:)
Mmmm musiały być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńo tak! jak dla mnie chyba nawet lepsze niż kanie przygotowane w ten sposób- boczniaki są bardziej delikatne.
UsuńLubię boczniaki przyrządzane w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam panierowane boczniaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmy tak robimy pieczary ;)
OdpowiedzUsuńO! a pieczarek nigdy tak nie robiłam, ale pewnie pyszne są:)
Usuńpanierka najlepsza do boczniaków : 3 części bułki tartej 1 część mąki pszennej .....bułka oczywiście najlepsza ususzona i starta własnoręcznie! przyprawy sól , pieprz i niewielka ilość gałki muszkatałowej ubijam z jajkami , panieruje i smaże na na mieszance oleju zwykłego , oliwy i masła..... do panierki można dodać starty grana padano a wtedy jest naprawdę na bogato !
OdpowiedzUsuń