Składniki( na 2 porcje):
400g ziemniaków z dużą zawartością skrobiiokoło 1 litr oleju roślinnego
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, przekrawamy każdy wzdłóż na pół i z każdej połówki wykrawamy
ziemniaczane kliny. Tak powstałe surowe frytki dokładnie opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. W garnku rozgrzewamy olej do około 110 stopni( na dnie widać jak lekko "faluje" dno) i na niedużym ogniu smażymy około 5-7 minut- aż zmiękną. Przesmażone frytki odkładamy do odsączenia z tłuszczu na ręcznik papierowy i pozostawiamy do momentu aż będą chłodne. Wtedy ponownie rozgrzewamy olej- tym razem do około 160-170 stopni (po wrzuceniu frytki do tak rozgrzanego oleju od razu wypływa ona na powierzchnię) obsmażamy frytki przez 5-6 minut aż osiągną złoty kolor. Na koniec ponownie odsączamy frytki na papierowym ręczniku i posypujemy solą. Gotowe!Smacznego:)
Przyznam, że wyglądają bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie domowe są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńtakie robiła mi babcia
OdpowiedzUsuńPolecam wymoczyć frytki w osłodzonej wodzie... będą jeszcze bardziej chrupiące
OdpowiedzUsuńTutaj więcej informacji: http://www.kulinarnyblog.pl/chrupiace-frytki-jak-przygotowac/
59 years old Office Assistant IV Giles Nye, hailing from Angus enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Table tennis. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Ferrari 250 GT LWB Tour de France. kliknij ten
OdpowiedzUsuń