menu

Domowe grube frytki

Jeśli chodzi o frytki to według mnie ludzie dzielą się na tych którzy lubią takie długaśne i strasznie cienkie i na tych dla których najlepsze są takie grubo ciosane:) Ewidentnie należę do grupy drugiej.  Grube frytki to jest coś:) Idealnie pasują do burgerów, ale świetnie radzą sobie również solo, no może z odrobiną keczupu:) Jakie frytki lubicie najbardziej?



domowe frytki do burgerów, frytki domowe, grube frytki




Składniki( na 2 porcje):

400g ziemniaków z dużą zawartością skrobii
około 1 litr oleju roślinnego
sól




Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, przekrawamy każdy wzdłóż na pół i z każdej połówki wykrawamy
ziemniaczane kliny. Tak powstałe surowe frytki dokładnie opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. W garnku rozgrzewamy olej do około 110 stopni( na dnie widać jak lekko "faluje" dno) i na niedużym ogniu smażymy około 5-7 minut- aż zmiękną. Przesmażone frytki odkładamy do odsączenia z tłuszczu na ręcznik papierowy i pozostawiamy do momentu aż będą chłodne. Wtedy ponownie rozgrzewamy olej- tym razem do około 160-170 stopni (po wrzuceniu frytki do tak rozgrzanego oleju od razu wypływa ona na powierzchnię) obsmażamy frytki przez 5-6 minut aż osiągną złoty kolor. Na koniec ponownie odsączamy frytki na papierowym ręczniku i posypujemy solą. Gotowe!



Smacznego:)




comercialTest

5 komentarzy:

  1. Przyznam, że wyglądają bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie domowe są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam wymoczyć frytki w osłodzonej wodzie... będą jeszcze bardziej chrupiące
    Tutaj więcej informacji: http://www.kulinarnyblog.pl/chrupiace-frytki-jak-przygotowac/

    OdpowiedzUsuń
  4. 59 years old Office Assistant IV Giles Nye, hailing from Angus enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Table tennis. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Ferrari 250 GT LWB Tour de France. kliknij ten

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)