menu

Domowe pralinki cynamonowo-kardamonowe z migdałem

Zacznę od tego, że były pyszne! Tak pyszne, ze wciąż budziły moje obawy- na początku bałam się, że wyjem łyżką masę z garkna i nawet nie wyląduje w mini-papilotkach otulając migdały, następnie martwiłam się by mąż nie wyjadł chłodzących się pralinek z lodówki przed zrobieniem im zdjęć, a na koniec sama siebie upominałam robiąc zdjęcia, że mogę je pożreć ale dopiero za moment:) co tu dużo mówić idealne na poprawę nastroju i wprowadzenie cieplej atmosfery w chłodny jesienno-zimowy dzień:)


domowe czekoladki, domowe pralinki




Składniki (na 25 sztuk):

100g dobrej mlecznej czekolady
50ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
25 sztuk migdałów blanszowanych



Sposób przygotowania:

W rondelku z grubym dnem umieszczamy połamaną czekoladę, śmietankę oraz cynamon i
kardamon- podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jednolitą, gładka masę czekoladową umieszczamy na dnie każdej papilotki, następnie  do każdej papilotki wkładamy migdała i dopełniamy masą czekoladową. Tak przygotowane pralinki wkładamy do lodówki na kilka godzin by masa czekoladowa miała zwartą strukturę. Przed podaniem wierzch pralniek opruszamy cynamonem. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

6 komentarzy:

  1. Superaśne, faktycznie musiały być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze te małe słodkości :) Nie dziwię się że trudno było się powstrzymać od wyjadania masy z garnka , haha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne na prezent świąteczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze i bardzo eleganckie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ mi się takie domowe pralinki marzą ;)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)