Składniki( na 2 spore porcje):
450ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
2 łyżki cukru
łyżeczka domowego cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
W rondelku mieszamy cukier, cukier waniliowy i około 400ml mleka. W oddzielnym naczyniu( np.
kubku) mieszamy pozostałe mleko, żółtka, mąkę i kakao aż uzyskamy jednolitą, pozbawioną grudek masę. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy zawartość kubka ciągle mieszając zawartość rondelka. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń można zjeść od razu albo po ostudzeniu. Gotowe!
Smacznego:)
pycha:) domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńJeny, jak patrzę na takie cuda, to się głodna robię... :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :-)