menu

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami ewidentnie kojarzy mi się z wigilijnym stołem. Jednak danie to samo w sobie doskonale sprawdzi się też jako dodatek do mięs albo pierogów. Można też potraktować taką kapustę jako farsz np. do naleśników i tez będzie pysznie. Podstawą przy tym daniu jest kapusta- koniecznie dobrej jakości, nie za kwaśna i nie za delikatna.


kapusta z grzybami, kapusta na wigilię, dania na boże narodzenie


Składniki:

500g kapusty kiszonej
100g suszonych grzybów leśnych( borowiki i podgrzybki)
1 cebula
łyżka oleju
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego jałowca
łyżeczka suszonego cząbru
sól morska
czarny pieprz



Sposób przygotowania:

Grzyby zalać 500ml bardzo gorącej wody i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie grzyby
odsączamy, pozostały płyn zostawiamy. W garnku rozgrzewamy  tłuszcz i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki grzyby, odciśniętą z nadmiaru wody kapustę oraz liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i cząber. Zawartość garnka zalewamy wodą od namaczania grzybów i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu całość aż płyn się zredukuje, a kapusta zmięknie. Pod koniec doprawiamy kapustę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)