Składniki:
500g kapusty kiszonej100g suszonych grzybów leśnych( borowiki i podgrzybki)
1 cebula
łyżka oleju
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego jałowca
łyżeczka suszonego cząbru
sól morska
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać 500ml bardzo gorącej wody i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie grzyby
odsączamy, pozostały płyn zostawiamy. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki grzyby, odciśniętą z nadmiaru wody kapustę oraz liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i cząber. Zawartość garnka zalewamy wodą od namaczania grzybów i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu całość aż płyn się zredukuje, a kapusta zmięknie. Pod koniec doprawiamy kapustę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!Smacznego:)
bardzo lubię zwłaszcza na wigilię:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ja, musze zrobic, bo mi wielkiego smaka narobiłas :D
OdpowiedzUsuń