Składniki (na 6-8 krokietów- w zależności od wielkości naleśnika):
farsz:400g mrożonych podgrzybków
50g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
70g masła klarowanego
sól morska
pieprz
rozmaryn suszony- płaska łyżka
ciasto:
600ml mleka
250g mąki
1 duże jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
do panierowania:
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Farsz: rozmrazamy podgrzybki i kroimy je na nieduże kawałki. Podgrzybki suszone zalewamy
gorącą wodą na minimum dwie godziny. Gdy grzyby są gotowe do dalszej obróbki na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony seler. Następnie dodajemy grzyby oraz zalewamy całość wodą w której moczyły się grzyby suszone. W moździeżu rozcieramy rozmaryn na pył i dodajemy do grzybów.Całość dusimy na wolnym ogniu aż grzyby zmiękną a płyn się zredukuje. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto: wszystkie składniki mieszamy by powstało jednolite ciasto bez grudek. Smażymy na patelni cienkie, niezbyt wypieczone naleśniki. Naleśniki odkładamy do ostudzenia.
Składanie krokietów: na środku naleśnika układamy porcję farszu. Następniedwa boki składamy do srodka tak by się stykały. Jednym z dwóch pozostałych boków przykrywamy farsz tak by został całkowicie zakryty i powstało nam coś na kształt koperty. Zawijamy pakiecik z farszem w ostatni bok. Postępujemy tak kolejno z każdym krokietem.
Na koniec panierujemy krokiety: najpierw zanużamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Smażymy na maśle, tak by były rumiane z każdej strony. Gotowe!
Smacznego:)
Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
OdpowiedzUsuń;))
SUPER KROKIETY :)
Wszystko zjem, ale krokiety nie.
OdpowiedzUsuńpyszne:) jeszcze z takim nadzieniem , mniam mniam:;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam krokiety, najlepsze są te babcine :]
OdpowiedzUsuń