menu

Śledzie z żurawiną, czerwoną cebulką i olejem

Ten przepis zachwyci wszystkich amatorów śledzi. Osobiście zaliczam się do nich i śledzie lubię chyba pod każdą postacią. Do śledzi najlepszy jest moim zdaniem olej lniany, który komponuje się ze śledziami doskonale. Takie śledzie najlepiej smakują gdy odczekają dzień czy dwa w lodówce i smaki się przenikną, jednak ja jestem niecierpliwa i wyjadam niemalże zaraz po złożeniu składników- też smakuje świetnie:)



śledź z żurawiną, śledź w oleju z żurawiną i cebulką,



Składniki:

400g fileta śledziowego( jeśli jest bardzo słony można go odmoczyć)
1 nieduża czerwona cebula
50g suszonej żurawiny
pieprz
olej lniany




Sposób przygotowania:

Śledzie kroimy na kawałki. Cebulę kroimy na półplasterki. Układamy składniki w słoiku lub misce
warstwowo: warstwa śledzia, warstwa cebulki, warstwa żurawiny i porcja grubo zmielonego pieprzu- czynność powtarzamy do wykorzystania składników. Przechowujemy w lodówce. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Śledzie łączyłam już z rodzynkami. Z żurawiną jeszcze nie miałam okazji. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zrobiłam, są pyszne! świetnie komponuje się słodkawy smak żurawiny z pieprzem, rewela!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne :) I bardzo fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)