Składniki:
100g cukrumiąższ z 1 laski wanilii
150ml śmietanki 18%
5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
W rondelku wmieszczamy cukier i wodę i rozpuszczamy na wolnym ogniu poruszając garnkiem od
czasu do czasu. Gdy karmel nabierze złocistej barwy dodajemy wanilię oraz podgrzaną do około 50 stopni śmietankę i mieszamy by karmel rozpuścił się w śmietance i powstała jednolita masa. Powstały w ten sposób sos redukujemy na wolnym ogniu do momentu az uzyskamy poządaną konsystencję. Sos można przechowywać kilka dni w zamkniętym naczyniu w lodówce. Gotowe!Smacznego:)
Nie wiedziałam że to takie łatwe! Zawsze kupuje masy karmelowe do ciast, ale od dziś będę robic sama. Pierwszy test już dziś wieczorem :)
OdpowiedzUsuńJulia czy nie mylisz z kajmakiem? bo do ciast to raczej kajmak, bo ten sos ma raczej rzadszą konsystencję.
UsuńMmm, pychota... Dla mnie dwie łyżeczki takiego cuda prosto ze słoiczka, i już nic więcej do szczęścia nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
UsuńWaniliowy? Muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuńwaniliowy wygrywa:)
Usuńwygląda obłędnie, zjadłabym go łyżeczkami:)
OdpowiedzUsuńi tak też robię:P
UsuńNie jadłam jeszcze;)
OdpowiedzUsuń