Składniki:
500g boczniaków1 marchewka
1 mała cukinia
1 biała cebula
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
250 ml domowego koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
łyżeczka papryki szegedi
pieprz cayenne do smaku
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę szegedi. Następnie dodajemy
dokrojone w spore kawałki boczniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz paprykę pokrojoną w paski. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną i dodajemy cukinię. Po kilku minutach dodajemy pieprz cayenne, sól oraz koncentrat pomidorowy( jeśli nie mamy domowego koncentratu można użyć takiej samej ilości pasty pomidorowej), całość mieszamy i duskimy przez kolejne kilka minut aż smaki się przenikną, a warzywa będą miękkie. Gotowe!Smacznego:)
Bardzo smaczna propozycja.. zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł nie wpadłam na takie wykorzystanie boczniaków:)
OdpowiedzUsuńOo, strasznie dawno nie jadłam boczniaków, przypomniałaś mi o nich i teraz mam smaka :)
OdpowiedzUsuń