menu

Wegetariański gulasz z boczniaków

Dostałam całkiem pokaźną ilość boczniaków, więc część z nich postanowiłam spożytkować w takim oto pysznym gulaszu. To szybkie, aromatyczne i sycące danie. Gulasz z boczniaków to świetna, moim zdaniem, propozycja dania dla osób, które nie jedzą mięsa. Boczniaki bowiem świetnie sprawdzają się tutaj jako bazowy składnik. Danie można podać z pieczywem, ryżem, kaszą czy jakimś innym, ulubionym dodatkiem- dla mnie jest doskonałe po prostu, solo:)


gulasz wegetariański, gulasz z boczniaków

Składniki:

500g boczniaków
1 marchewka
1 mała cukinia
1 biała cebula
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
250 ml domowego koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
łyżeczka papryki szegedi
pieprz cayenne do smaku
sól morska
pieprz



Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę szegedi. Następnie dodajemy
dokrojone w spore kawałki boczniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz paprykę pokrojoną w paski. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną i dodajemy cukinię. Po kilku minutach dodajemy pieprz cayenne, sól oraz koncentrat pomidorowy( jeśli nie mamy domowego koncentratu można użyć takiej samej ilości pasty pomidorowej), całość mieszamy i duskimy przez kolejne kilka minut aż smaki się przenikną, a warzywa będą miękkie. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

3 komentarze:

  1. Bardzo smaczna propozycja.. zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł nie wpadłam na takie wykorzystanie boczniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, strasznie dawno nie jadłam boczniaków, przypomniałaś mi o nich i teraz mam smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)