Składniki(na kilkanaście kotlecików):
1 średniej wielkości kalafiorduże jajko
około 1/2 szklanki mąki pszennej(ilość zależy od wielkości kalafiora)
1-2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy na półmiękko i studzimy. Ostudzony kalafior rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków, nie musi być bardzo dokładnie. Następnie do kalafiora dodajemy jajko oraz sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę- masa powinna być kleista, lepka ale też dać się formować. Na sporym talerzyku umieszczamy bułkę tartą. By zrobić kotlecika umieszczamy solidną łyżkę masy kalafiorowej na talerzyku z bułką i ręcznie formujemy kotlecika panierując go przy okazji. Smażymy na rozgżanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe!Smacznego:)
Uwielbiam kotleciki kalafiorowe! To smak dzieciństwa-moja babcia robiła przepyszne, tylko zamiast bułki panerowała je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Polecam jedzenie na zimno są jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńpewnie zrobię je jeszcze wiele razy, bo to danie zdecydowanie warte powtórki- wypróbuję więc panierkę z przepisu Twojej babci, bo musi być pyszna:)
UsuńJa tez lubie mieso, ale wcale nie musze jesc go codziennie. Bezmiesne obiady tez moga byc smaczne, jak widac :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kalafiorowe kotleciki ;) z dipem jeszcze nie jadłam, tylko z surówkami ;)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuń