Składniki:
200g mielonego maku50g cukru
70g miodu
150g ulubionych bakalii ( u mnie po 50g suszonych śliwek, moreli i kandyzowanych owoców egzotycznych)
150ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
solidna łyżeczka przyprawy piernikowej
2 łyżki whisky
Sposób przygotowania:
Bakalie kroimy dość drobno. W rondelku umieszczamy pokrojone bakalie, miód, cukier, cukier
waniliowy, przyprawę piernikową i zalewamy mlekiem i whisky- podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru i miodu. Następnie dodajemy mak, łączymy dokładnie składniki i podgrzewamy jeszcze przez moment aż do momentu gdy mak lekko napęcznieje. Masę należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w przeciągu 2-3 dni. Gotowe!Smacznego:)
Taka domowa jest zdecydowanie lepsza od kupnej :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam masę makową! taka domowa to dopiero musi smakować! :)
OdpowiedzUsuń