menu

Krajanka korzenna z pomarańczami

Taka krajanka to super alternatywa dla pracochłonnych i wymagających ciast. Jest kwintesencją mojego wyobrażenia o świętach- nie istnieją bez zapachu pomarańczy i piernika:). Może być miłym urozmaiceniem świątecznego stołu albo jeśli jesteście tak niecierpliwi jak ja miłym przedświątecznym wstępem:)



Wpis jest ostatnim już przygotowanym w ramach współpracy z Kasia moje ciasto. Po więcej inspirujących świątecznych przepisów zajrzyjcie na stronę Kasi.







Składniki( na formę 24x 18):

szklanka mąki pszennej
50g margaryny Kasia
1 nieduża marchewka
2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
1 duże jajko
3 łyżki syropu klonowego
1 duże lub 2 mniejsze pomarańcze
cukier puder do dekoracji




Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, miękką margarynę, przyprawę piernikową, syrop klonowy i startą na małych oczkach
tarki marchewkę zagniatamy na jednolite ciasto. Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Na wierzch układamy plastry pomarańczy. Pieczemy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Po upieczeniu krajankę studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
comercialTest

4 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)