menu

Makaron z sosem borowikowym

To, że lubię makarony pewnie wiecie:) To, że lubię grzyby pewnie też:) Nie mogłoby być więc inaczej niż tak by takie danie było jednym z moich faworytów:). Szybkie, aromatyczne i sycące- doskonałe! Teraz tym bardziej cieszę się ze sporego zapasu grzybów mrożonych, który zrobiłam jesienią, bo mogę to pyszne danie uskuteczniać co jakiś czas:)



makaron z sosem z borowików





Składniki:

2 porcje ulubionego makaronu ( u mnie tagliatelle)
200ml śmietanki 18%
250g mrożonych lub świeżych borowików
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
150ml białego, wytrawnego wina
solidna łyżka masła
płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól morska
czarny pieprz




Sposób przygotowania:

Grzyby rozmrażamy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy grzyby i tymianek i przesmażamy chwilę. Gdy zawartość patelni lekko się przesmaży zalewamy ją winem i dusimy. Gotujemy makaron. Gdy wino się zredukuje, a cebula lekko rozpadnie dodajemy sól, pieprz i śmietankę. Po chwili, gdy śmietanka się podgrzeje( ale nie zagotuje) sos jest gotowy. Sos łączymy z odsączonym makaronem. Przed podaniem można danie posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)