Składniki:
2 porcje ulubionego makaronu ( u mnie tagliatelle)200ml śmietanki 18%
250g mrożonych lub świeżych borowików
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
150ml białego, wytrawnego wina
solidna łyżka masła
płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól morska
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby rozmrażamy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy grzyby i tymianek i przesmażamy chwilę. Gdy zawartość patelni lekko się przesmaży zalewamy ją winem i dusimy. Gotujemy makaron. Gdy wino się zredukuje, a cebula lekko rozpadnie dodajemy sól, pieprz i śmietankę. Po chwili, gdy śmietanka się podgrzeje( ale nie zagotuje) sos jest gotowy. Sos łączymy z odsączonym makaronem. Przed podaniem można danie posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe!Smacznego:)
jak z borowikami to na pewno pyszne:d
OdpowiedzUsuń