Składniki:
125g mąki pszennej125g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
250ml mleka
łyżeczka domowej przyprawy piernikowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
miód do podania- u mnie spadziowy
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kukurydzianą, przyprawę piernikową oraz cukier waniliowy.
Następnie dodajemy jajko, mleko oraz olej i mieszamy ( albo ręcznie albo mikserem) do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy na suchej patelni na złoty kolor z każdej strony- na jeden placuszek dajemy dwie łyżki ciasta. Gotowe placuszki układamy w stosik, posypujemy płatkami migdałów i polewamy miodem. Gotowe!Smacznego:)
Zakochałam się w tych placuszkach :)
OdpowiedzUsuńświetne pycha:)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda taka wieżyczka placuszków oblanych miodem :) znakomity pomysł na świąteczne śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńoj tak! najlepiej podane do łóżka:)
Usuń