Składniki:
2 duże piersi kaczki4 duże udka
400g wątróbki drobiowej
150g gęsiego smalcu
4-5 mrożonych borowików
2 duże jajka
duża czerwona cebula
2-3 marchewki
por
1/2 selera
2-3 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek suszony
cząber suszony
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
sól morska
Sposób przygotowania:
W dużym garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, seler, por i pietruszkę oraz ziele
angielskie i liście laurowe. Zawartość garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie do garnka dodajemy udka i piersi i na niedużym ogniu gotujemy do miękkości mięsa. Ugotowane mięso wciągamy i odstawiamy do ostudzenia. W rondelku na gęsim smalcu szklimy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy oczyszczoną wątróbkę oraz pokrojone na kawałki grzyby- dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na kawałki- umieszczamy w misie robota z nożami. Dodajemy zawartość rondelka oraz jajka i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Na koniec doprawiamy majerankiem, cząbrem, świeżo tartą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem- miksujemy ponownie. Odpowiednio doprawioną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotowe!Smacznego:)
Pasztet z kaczki? Nie spotkałam się jeszcze. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń