Składniki:
400g pieczonych buraków2 marchewki
por (jasna część)
2 korzenie pietruszki
ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól morska
gęsty jogurt naturalny do podania
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekany por i posiekany ząbek czosnku oraz
obrane marchewki i korzenie pietruszki pokrojone w mniejsze części. Po chwili zawartość garnka zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy przez około godzinę aż wywar nabierze intensywności a część wody odparuje. Z wywaru wyciągamy pietruszkę oraz liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Dodajemy do garnka obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze części buraki oraz płatki chili ( troszkę zostawiamy do posypania porcji) i sól do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, a następnie zawartość garnka blendujemy na jednolity krem. Przed podaniem porcję dekorujemy jogurtem naturalnym i płatkami chilli. Gotowe!
Smacznego:)
wowo ! super propozycja :) i kolorek ;) zapraszam do teczy smaków :) kolor czerwony czeka http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja. Nigdy nie jadłam takiego kremu, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuń