Składniki:
250g mąki pszennej100g miodu
50g masła
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
łyżeczka mielonej, suszonej skórki cytryny
łyżeczka kakao
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewany do miski i mieszamy z przyprawą piernikową i cytryną. Miód i masło topimy w
garnuszku. Lekko przestudzoną zawartość garnuszka wlewaly do mąki i mieszamy by składniki dokładnie się połączyły. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na dwa dni. Następnie odstawiamy ciasto do temperatury pokojowej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozdrabniamy( będzie dość twarde i kruche) i łączymy z jajkiem, kakao i proszkiem do pieczenia do momentu aż ciasto będzie plastyczne. Z ciasta rozwałkowujemy placek grubości kilku milimetrów i wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez 10-12 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy według uznania np. lukrem. Gotowe!Smacznego:)
Piękne pierniczki i wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuń