Składniki(na tortownicę 20cm):
800g sera półtłustego twarogowego3 żółtka z dużych jaj
100g cukru
miąższ z 1 sporej laski wanilii
100g ciasteczek owsianych
450g mrożonych wiśni bez pestek
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym ucieramy żółtka, cukier( odkładamy ok 4 łyżki do wiśni) i ok 4-5 łyżek wody
na kogel-mogel. Następnie dodajemy wanilię oraz lekko odsączony z wody ser( najlepiej przy pomocy papierowych ręczników) i na najwyższych obrotach robota miksujemy aż masa serowa uzyska jednolitą konsystencję. W międzyczasie na patelnię lub płaski garnek wrzucamy zamrożone wiśnie oraz pozostały cukier i dusimy aż wiśnie będą miękkie, a płyn się częściowo zredukuje i powstanie lekki syrop. W formie do pieczenia na dno wykładamy warstwę z pokruszonych ciastek, następnie na ciastka masę serową- pieczemy ok 80minut z temperaturze 130 stopni. Upieczone ciasto studzimy i na wierzch wykładamy warstwę wiśni. Gotowe!Smacznego:)
Pyszny! I jaki śliczny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńuwielbiam w sernikach te krótkie listy składników. a ta jest wyjątkowo apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, zjadłabym sobie kawałeczek...
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń