Składniki( na formę o średnicy 20cm):
500g sera twarogowego półtłustego2 jajka
100g cukru
2 łyżki kaszy manny
150g herbatników
szczypta soli
150g suszonej żurawiny
100g białej czekolady
30ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka razem z cukrem i 3 łyżkami wody ucieramy w robocie
kuchennym na kogel mogel. Następnie dodajemy rozdrobniony ser i ucieramy aż masa stanie się puszysta i jednolita(pozbawiona serowych grudek). Dodajemy ok. 100g żurawiny oraz kaszę mannę i masę mieszamy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Łączymy masę serową z białkami delikatnie mieszając by była puszysta i jednolita. Na dnie formy układamy warstę pokruszonych herbatników, a następnie wykładamy masę serową. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni. Upieczony i ostudzony sernik polewamy czekoladową polewą( czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej) i posypujemy pozostałą żurawiną. Gotowe!Smacznego:)
Oj tak z pewnością był pyszny ! Połączenie białej czekolady z żurawiną uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpyszny sernik, wygląda na puszysty mniam:)
OdpowiedzUsuńJa niedawno zrobiłam taki z białą czekoladą i świeżą żurawiną - smakował bosko :) Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuń