Składniki:
250g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych)200ml oleju lnianego
1 kawałek kory cynamonu
4-5 goździków
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela nagielskiego
pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie kroimy na wygodne, niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu łamiemy na kilka mniejszych
części. W głębokim naczyniu (słoiku) układamy warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Tak do końca śledzi i przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalewamy olejem lnianym. Odstawiamy zamknięte do lodówki na ok. 2-3 dni. Gotowe!Smacznego:)
bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńniestety mój mąż nie lubi cynamonu :(
pozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)
O jakie orientalne. Trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam w takim wydaniu, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń