Składniki:
ok. 600g domowej masy makowej300g mąki pszennej
50g drożdży
150ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 duże jajko
80g rozpuszczonego masła
szczypta soli
lukier:
8 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i sól, zalewamy mlekiem i
mieszamy by rozprowadzić drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aż zaczyn podwoi swoją objętość. Następnie mieszamy zaczyn z przesianą mąką, jajkiem, pozostałym cukrem i przestudzonym masłem. Ciasto wyrabiamy aż będzie jednolite, miękkie i gładkie. Powinno mieć konsystencję pozwalającą by dało się rozwałkować- jeśli jest zbyt miękkie podsypujemy delikatnie mąki, do zbyt twardego dodajemy odrobinę ciepłego mleka. Wyrobione ciasto odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by wyrosło. Następnie ciasto ponownie delikatnie zagniatamy i przy pomocy wałka formujemy w prostokątny placek. Na środek, pozostawiając z każdej strony około 1,5cm margines równomiernie rozprowadzamy masę makową. Ciasto z brzegów zagniatamy na mak i zwijamy do środka z dwóch szerszych brzegów. Uformowaną w ten sposób struclę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą czystą ściereczką by lekko wyrosła. Następnie wierzch smarujemy lekko roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż wierzch się lekko zarumieni zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 40 minut. Ciasto studzimy i polewamy lukrem (cukier puder rozprowadzony z wodą). Gotowe!
Smacznego:)
Chociaż nie przepadam za makiem zawsze skusze się na kawałek;D
OdpowiedzUsuńWspaniała - idealna dla mnie!
OdpowiedzUsuń52 year old Community Outreach Specialist Phil Govan, hailing from Igloolik enjoys watching movies like "Swarm, The" and Netball. Took a trip to Greater Accra and drives a 3500. kliknij zasoby
OdpowiedzUsuń