Wpis powstał w ramach współpracy z MojeCiasto.pl czyli marką Kasia. Więcej ciekawych świątecznych inspiracji znajdziecie na stronie internetowej Kasi oraz na fb Kasi.
Składniki ( na 8 tartaletek):
kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
70g margaryny Kasia
1 żółtko
szczypta soli morskiej
farsz:
150g kiszonej kapusty
1 por (jasna część)
20g suszonych podgrzybków
łyżka masła klarowanego
pieprz
Sposób przygotowania:
Farsz: grzyby zalewamy około 200ml gorącej wody. Por siekamy drobno i
przesmażamy na maśle.
Do pora dodajemy posiekaną drobno kapustę kiszoną,
odsączone i również posiekane grzyby. Całość zalewamy wodą od grzybów i
dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Na koniec farsz doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W międzyczasie, gdy farsz się gotuje wszystkie składniki kruchego ciasta zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folę spożywczą i umieszczamy w lodówce.
Składamy tartaletki: foremki wyklejamy cienką warstwą ciasta, napełniamy farszem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przy pomocy foremki do ciastek wykrawamy gwiazdki. Gwiazdki kładziemy na wierzch tartaletek przykrywając farsz. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. Gotowe!
Smacznego:)
bardzo fajny pomysł :]
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się taka forma podania tradycyjnej kapusty z grzybami ;)
OdpowiedzUsuńOo , u mnie dziś też podobne danie - tylko w wersji dużej tarty, i dodatkowo z suszonymi śliwkami. Twoje tartaletki również na pewno przepyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te tarteletki :)
OdpowiedzUsuń