Składniki:
200g śledzi solonych200g buraków
200g ziemniaków
100ml majonezu ( najlepiej własnej produkcji )
1 nieduża czerwona cebula
pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie namaczamy w sporej ilości wody by je nieco odsolić na kilka godzin. Ziemniaki gotujemy w
mundurkach, studzimy, obieramy skórkę i kroimy w kostkę. Buraki w całości zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku w 180 stopniach, następnie studzimy i obieramy skórkę, a buraki kroimy w kostkę. Odmoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i również kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i blanszujemy.
Sałatkę układamy warstwowo, albo w szklankach, dzieląc od razu na porcje, albo w jednej większej miseczce. Na dno nakładamy cienką warstwę majonezu, następnie warstwę ziemniaków, warstwę cebuli, znowu majonez, warstwę śledzi, majonez i na koniec buraki. Na wierzch mielimy do smaku świeży pieprz. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)