menu

Domowe lody z marakują- bez maszynki

Zima czy nie nic tak nie poprawia nastroju jak porcja lodów w słonecznym kolorze:) A jeśli jeszcze mają do tego egzotyczny smak marakui to już jedną nogą jestem na słonecznej plaży:) Lody te są doskonałe zarówno pod względem konsystencji( kremowe i delikatne) jak również smaku! Polecam gorąco:)





Składniki:

2 marakuje
150 ml mleka (u mnie pełnotłuste)
100ml śmietanki 30%
2 żółtka z dużych jaj
3-4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny



Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier i 3-4 łyżki wody ucieramy przy pomocy miksera na gęsty, jednolity kogel-mogel.
Miąższ z marakui przecieramy przez sitko o drobnych oczkach- tak by oddzielić go od pestek. Mleko łączymy ze śmietanką. Do masy jajecznej dodajemy delikatnie mleko i śmietankę i łączymy. Następnie dodajemy marakuję i sok z cytryny- dokładnie całość mieszamy i odkładamy w pojemniku odpornym na niskie temperatury do zamrażalnika na kilka godzin- aż zawartość będzie całkowicie zmrożona. Wtedy rozdzielamy zamarzniętą masę na kawałki i przy pomocy blendera nadajemy im kremową konsystencję. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

3 komentarze:

  1. No a na samym koncu - jak juz uzyjemy blendera do uzyskania owej kremowej konsystencji... czy mozna z powrotem reszte zamrozic (trudno, zeby czlowiek zjadlk od razu calosc) ? I jak potem ta masa, po nazstepnych godzinach w lodowce - znowu jest do "blendowania", czy da sie ja latwo wybierac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych proporcji nie wychodzi bardzo dużo lodów, jakieś 2-3 porcje więc raczej do zjedzenia od razu:) ale jeśli chcesz je przechowac to po blendowaniu i włożeniu do zamrażarki lody będą bardziej zwarte ale po chwili zrobią się ponownie kremowe. Zawsze można też przygotowac z mniejszych proporcji i zjeść pd razu:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)