Składniki:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej plus trochę do podsypywania200g mąki żytniej typ 2000
50g drożdży
250ml ciepłej wody
1/2 szklanki nasion słonecznika
łytżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
W wodzie rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej- odstawiamy w ciepłe miejsce by
wyrosły na około 15 minut. Gotowy zaczyn mieszamy z mąką żytnią i pszenną, słonecznikiem i solą oraz olejem( odrobinę zostawiamy do wysmarowania formy)- ciasto wyrabiamy, podsypując delikatnie mąką przez kilkanaście minut aż będzie elastyczne, jednolite i lekko puszyste. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia. Po tym czasie formę do pieczenia smarujemy lekko olejem, obsypujemy maką i umieszczamy w nim ponownie lekko wyrobione ciasto i pod przykryciem znowu odstawiamy na ok pół godziny by lekko wyrosło. Następnie pieczemy w rozgrzanym do 200stopni piekarniku przez 50-60 minut. Studzimy i wyjmujemy z formy. Gotowe!Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)