Składniki:
tuszka królika2 marchewki
por (jasna część)
korzeń pietruszki
3-4 ząbki czosnku
3-4 spore gałązki rozmarynu
liść laurowy
pieprz
sól morska rozmarynowa
2 łyżki oliwy
200ml białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Tuszkę królika dzielimy na części, nacieramy solą i pieprzem. Marchewki, pietruszkę i por czyścimy,
obieramy i kroimy na grube plastry. W sporym, płaskim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej warzywa oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie w garnku układamy kawałki królika, dodajemy rozmaryn i liść laurowy i zrumieniamy delikatnie mięso z każdej strony. Następnie zalewamy zawartość garnka winem, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem około 2 godzin, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby można zawartość garnka podlać lekko wodą. Gotowe!Smacznego:)
Robisz piekne zdjecia:) Az mam ochote ugryzc monitor. I bardzo smakowite przepisy :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa! Strasznie mi miło:) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń