Składniki:
150ml mleka1 duże jajko
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju
1 banan
do podania: syrop klonowy, mięta
Sposób przygotowania:
Mleko, jajko, cukier waniliowy i olej miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę oraz
proszek do pieczenia i mieszamy by masa była jednolita. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy placuszki ( na jeden placuszek 2 łyżki ciasta). Na uformowane na patelni placuszki, od surowej strony układamy plasterki banana. Gdy placuszek przysmaży się z pierwszej strony odwracamy na stronę z bananem i rumienimy. Placuszki podajemy polane syropem klonowym i udekorowane listkami mięty. Gotowe!Smacznego:)
Ja mogłabym takie placuszki zajadać codziennie ! :)
OdpowiedzUsuńapetyczne.
OdpowiedzUsuń