menu

Pszenne bułeczki z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Takie bułeczki to idealny początek dnia! Delikatne, aromatyczne i właściwie wystarczy odrobina masła albo oliwy i mogą obyć się bez dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na śniadanie deluxe to oczywiście możemy komponować dowolne wytrawne dodatki:)


drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami



Składniki( na 6 sporych bułek):

250ml ciepłej wody
450g mąki pszennej plus odrobina do podsypania
40g drożdży
łyżeczka soli rozmarynowej
łyżeczka cukru
4-5 suszonych pomidorów z oleju
3-4 łyżki oliwy z oliwek




Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżeczką mąki w wodzie i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe
miejsce. Następnie w sporej misce umieszczamy mąkę, sól  i 2-3 łyżki oliwy- dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto najpierw łyżką a później ręcznie aż będzie elastyczne, gładkie i jednolite(ok. 10 minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 45 minut by podwoiło objętość. Ciasto zagniatamy ponownie, dodając posiekane dość drobno pomidory. Gdy ciasto i pomidory dokładnie się połączą dzielimy ciasto na 6 równych części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze ok. 15 minut. Przed włożeniem do pieca wierzch bułeczek smarujemy pozostałą oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)