Składniki:
500g sera twarogowego półtłustego100ml jogurtu naturalnego
2 całe jajka
łyżka domowego cukru waniliowego
3 łyżki cukru
100g ciasteczek owsianych
250ml puree dyniowego z cynamonem
200g masy krówkowej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
W malakserze ucieramy żółtka (białka oddzielamy i ubijamy osobno na zwartą pianę z dodatkiem
soli) z 4 łyżkami wody i cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy powstanie nam kogel-mogel dodajemy ser oraz jogurt i ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Do masy serowej delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek tak by składniki dokładnie się połączyły. W wyłożonej papierem do pieczenia formie dno wykładamy pokruszonymi ciastkami, na ciastka wykładamy puree dyniowe a na koniec masę serową- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130stopni przez 90minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i wierzch smarujemy masą krówkową. Gotowe!Smacznego:)
Jaka szkoda, że już dyni nie mam. Aż mi slinka leci:)
OdpowiedzUsuńwygląda tak smacznie! takiemu sernikowi nie można się oprzeć ! :) podoba mi się zestawienie dyni i słodkiego kajmaku :)
OdpowiedzUsuń