menu

Sernik z dyniowym puree i masą krówkową

Genialne zestawienie- tyle mogę powiedzieć o tym serniku:) Puree z dyni z cynamonem daje ciekawą nutę smakową, a polewa z masy krówkowej dodaje słodyczy- idealnie! Porcja ( duża!) takiego sernika, duży kubek kawy i mamy przepis na udane popołudnie:)


sernik z dyniowym puree


Składniki:

500g sera twarogowego półtłustego
100ml jogurtu naturalnego
2 całe jajka
łyżka domowego cukru waniliowego
3 łyżki cukru
100g ciasteczek owsianych
250ml puree dyniowego z cynamonem
200g masy krówkowej
szczypta soli



Sposób przygotowania:

W malakserze ucieramy żółtka (białka oddzielamy i ubijamy osobno na zwartą pianę z dodatkiem
soli) z 4 łyżkami wody i cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy powstanie nam kogel-mogel dodajemy ser oraz jogurt i ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Do masy serowej delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek tak by składniki dokładnie się połączyły. W wyłożonej papierem do pieczenia formie dno wykładamy pokruszonymi ciastkami, na ciastka wykładamy puree dyniowe a na koniec masę serową- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130stopni przez 90minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i wierzch smarujemy masą krówkową. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Jaka szkoda, że już dyni nie mam. Aż mi slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tak smacznie! takiemu sernikowi nie można się oprzeć ! :) podoba mi się zestawienie dyni i słodkiego kajmaku :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)