menu

Szalony ogródek- risotto z fasolnikiem egipskim i natką pietruszki

Kolejny, już ostatni odcinek cyklu szalony ogródek. Tym razem miałam trudne zadanie- fasolnik egipski. Dynie, topinambur i marchewki to bardzo popularne warzywa czy rośliny jadalne jeśli zestawimy je z fasolnikiem. Ale nie taki fasolnik straszny... jak się go potraktuje jak fasolę:) Czyli namaczamy, odcedzamy, gotujemy, odcedzamy i szalejemy kulinarnie do woli:) U mnie powstało fasolnikowe risotto z pietruszką- pycha!







Składniki:

100g suchego fasolnika egipskiego
200g ryżu arborio
1 litr warzywnego wywaru (ew. bulion drobiowy)
3 łyżki masła
mały por (jasna część)
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki startego parmezanu
łyżka oliwy
sól



Sposób przygotowania:

Ziarna fasolnika płuczemy, namaczamy na noc, ponownie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie
do miękkości, bez przykrycia. Ugotowanego fasolnika płuczemy. Na patelni na oliwie przesmażamy drobno posiekany por. Następnie dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Wlewamy ok. 250ml bulionu i gotujemy na małym ogniu, podlewamy ponownie gdy płyn zostanie prawie całkowicie wchłonięty przez ryż. Mniej więcej w połowie wywaru dodajemy ziarna fasolnika. Na koniec dodajemy natkę pietruszki posiekaną bardzo drobno, masło i parmezan i mieszamy by składniki dokładnie się połączyły. Gotowe!


 Poniżej jeszcze zdjęcie fasolnika "w naturze":) A na blogu Łukasza moc ciekawostek i informacji o fasolniku:)




Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Zrobiłam, risotto smakuje obłędnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje risotto wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)