Składniki:
100g suchego fasolnika egipskiego200g ryżu arborio
1 litr warzywnego wywaru (ew. bulion drobiowy)
3 łyżki masła
mały por (jasna część)
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki startego parmezanu
łyżka oliwy
sól
Sposób przygotowania:
Ziarna fasolnika płuczemy, namaczamy na noc, ponownie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie
do miękkości, bez przykrycia. Ugotowanego fasolnika płuczemy. Na patelni na oliwie przesmażamy drobno posiekany por. Następnie dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Wlewamy ok. 250ml bulionu i gotujemy na małym ogniu, podlewamy ponownie gdy płyn zostanie prawie całkowicie wchłonięty przez ryż. Mniej więcej w połowie wywaru dodajemy ziarna fasolnika. Na koniec dodajemy natkę pietruszki posiekaną bardzo drobno, masło i parmezan i mieszamy by składniki dokładnie się połączyły. Gotowe!Poniżej jeszcze zdjęcie fasolnika "w naturze":) A na blogu Łukasza moc ciekawostek i informacji o fasolniku:)
Smacznego:)
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, risotto smakuje obłędnie... :)
OdpowiedzUsuńTwoje risotto wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń