Składniki:
1 duży selerkorzeń pietruszki
marchewka
duża cebula
3 ząbki czosnku
150ml śmietanki 18%
200g boczku wędzonego
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ok. 1/2 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
sól
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kawałki cebulę oraz rozgniecione ząbki
czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki seler, pietruszkę i marchew- przesmażamy jeszcze przez chwilę. Następnie zalewamy zawartość garnka ok 1,5 litrem wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. W międzyczasie boczek kroimy na nieduże paseczki i w naczyniu do zapiekania umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni- mieszamy od czasu do czasu i odlewamy wytopiony tłuszcz- boczkowe grzanki są gotowe gdy będą intensywnie rumiane i chrupiące. Z garnka wyjmujemy kawałki marchewki, ziele i liść laurowy i zawartość blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę, sól do smaku oraz gałkę i blendujemy ponownie. Zupę podajemy posypaną boczkowymi grzankami. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)