Składniki:
klopsiki:400g mielonej wołowiny
1 duże jajko
2-3 ząbki czosnku
pieprz
2 łyżki bułki tartej
łyżka oleju do smażenia
sos:
500ml pasatty pomidorowej ( lub krojonych pomidorów z puszki)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
300ml bulionu drobiowego
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego tymianku
sól morska
pieprz
łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niejposiekaną drobno cebulę i czosnek.
Następnie zawartość patelni zalewamy ciepłym bulionem, a po chwili dodajemy pasattę pomidorową oraz zioła i cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso, jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz bułkę tartą wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Przesmażamy klopsiki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto, zalewamy sosem i dusimy jeszcze około 15-20 minut. Gotowe!
Smacznego:)
świetne:)
OdpowiedzUsuńNaturalnie, że świetne. Danie szybkie, tanie, i nadwyraz smaczne. Do tego ten sos pomidorowy (nie dodaję passaty pomidorowej), który przygotowuje z pinczowskiego koncentratu pomidorowego 30 %, uwielbiam jego konsystencje, która dodaje tej potrawie prawdziwego smaku. Nic dodać nic ująć.
OdpowiedzUsuń