Składniki( na 12 sztuk):
szklanka ciepłego mleka (2% tłuszczu)50g drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (plus ewentualnie do podsypania)
100g masła
1 duże jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli morskiej
2 solidne łyżki mielonego cynamonu
cukier perlisty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże oraz 4 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na
ok. 15 minut w ciepłe miejsce pod ściereczką. Następnie do drożdżowego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól oraz połowę masła- całość mieszamy aż składniki się połączą i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto delikatnie przez kilka-kilkanaście minut aż będzie gładkie, puszyste i jednolite- odkładamy je znów do miski i odstawiamy pod przykryciem na około 30-40 minut- powinno podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na kwadratowy blat o grubości ok. 0,5cm. Smarujemy ciasto pozostałym masłem oraz posypujemy cynamonem wymieszanym z pozostałym cukrem. Zwijamy jak roladę, kroimy na 12 równych części. Tak powstałe rollsy układamy w formie. Wierzch posypujemy cukrem perlistym.Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni- aż się zarumienią. Gotowe!Smacznego:)
posmak cynamonu uwielbiam, mam z nim wiele miłych wspomnień :) Takie rollsy zjadać to czysta przyjemność dla duszy i podniebienia :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń