menu

Drożdżowe rollsy z cynamonem

Delikatne, puszyste ciasto i dużo cynamonu- do tego wielki kubek kakao i jest cudownie:) Muszę się przyznać, że bardzo lubię ciasto drożdżowe. Nawet nie tyle jeść (choć to oczywiście też:) ) co wyrabiać- bardzo mnie to relaksuje- ot takie nieszkodliwe dziwactwo:)



drożdżowe rollsy z cynamonem


Składniki( na 12 sztuk):

szklanka ciepłego mleka (2% tłuszczu)
50g drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (plus ewentualnie do podsypania)
100g masła
1 duże jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli morskiej
2 solidne łyżki mielonego cynamonu
cukier perlisty do dekoracji



Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże oraz 4 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na
ok. 15 minut w ciepłe miejsce pod ściereczką. Następnie do drożdżowego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól oraz połowę masła- całość mieszamy aż składniki się połączą i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto delikatnie przez kilka-kilkanaście minut aż będzie gładkie, puszyste i jednolite- odkładamy je znów do miski i odstawiamy pod przykryciem na około 30-40 minut- powinno podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na kwadratowy blat o grubości ok. 0,5cm. Smarujemy ciasto pozostałym masłem oraz posypujemy cynamonem wymieszanym z pozostałym cukrem. Zwijamy jak roladę, kroimy na 12 równych części. Tak powstałe rollsy układamy w formie. Wierzch posypujemy cukrem perlistym.Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni- aż się zarumienią. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. posmak cynamonu uwielbiam, mam z nim wiele miłych wspomnień :) Takie rollsy zjadać to czysta przyjemność dla duszy i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)