Składniki:
8-10 liści kapusty włoskiej300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej (ugotowana)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
sól
pieprz
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego cząbru
sos znajdziecie już u mnie na blogu: Sos grzybowy
Sposób przygotowania:
Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Cebulę i czosnek zawijamy w folię
aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 15-20 minut- aż zmiękną. Gdy warzywa się upieką i nieco ostygną dokładnie je siekamy i dokładnie łączymy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, mięsem, jajkiem oraz ziołami solą i pieprzem.
Kapustę przelewamy zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Do każdego liścia wkładamy porcję farszu i zamykając brzegi liścia zawijamy gołąbka. Gołąbki układamy ciasno końcówką liścia do dołu w urządzeniu do gotowania na parze i posypujemy solą. Gotujemy 20 minut. Ugotowane gołąbki podajemy z sosem. Gotowe!
Smacznego:)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
UsuńWyszły doskonałe i pozostaną w naszym rodzinnym menu :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały:) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńja zrobiłam troszkę inaczej. do kaszy dodałam jeszcze uduszone: marchewkę, cebule, paprykę , cukinie i mięso z kurczaka. Super wyszło w gołąbku, choć sam farsz byl równie smaaaakowity
OdpowiedzUsuń