Składniki( na 6-7sztuk):
szklanka mąki1/2szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
2 spore jajka
2 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju ( u mnie olej ryżowy)
1 łyżka domowego cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę bez grudek ( można to zrobić przy
pomocy miksera lub ręcznie). Odrobiną oleju smarujemy płytki gofrownicy by gofry nie przywierały. Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy, aż gofry będą rumiane. Gotowe gofry studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. Gotowe!Smacznego:)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńchyba w końcu je zrobię bo gofrownicę mam :D
OdpowiedzUsuńwww.magadish.blogspot.com
Pyszności, ja osobno ubijam białka, nie wiem czy to ma większe znaczenie, a robiłam ostatnio gofry drożdżowe (,kuchnia lidla,), wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńto jednka nie mój przepis, gofry za tłuste i nie takie puszyste jak nad morzem, ale zajadam to co wyszło:)
OdpowiedzUsuńNiestety ciężko uzyskać efekt " jak nad morzem" gdyż z tego co wiem spora część tych gofrów to gotowe mieszanki- ze spulchniaczami itp.
Usuń