menu

Gofry idealne

Gofry to smak dzieciństwa! Wspomnienie wakacji nad jeziorem albo morzem- gofry musiały pojawić się w planie dnia obowiązkowo:) Pamiętam, że zawsze takie gofry z budki były idealnie chrupiące:) Starałyśmy się kiedyś z mamą dowiedzieć jaki jest ich sekret, ale niestety bez powodzenia. Kombinowałam więc ostatnio z różnymi proporcjami i przepisami i z tego jestem zadowolona:)



gofry






Składniki( na 6-7sztuk):

szklanka mąki
1/2szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
2 spore jajka
2 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju ( u mnie olej ryżowy)
1 łyżka domowego cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia



 Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę bez grudek ( można to zrobić przy
pomocy miksera lub ręcznie). Odrobiną oleju smarujemy płytki gofrownicy by gofry nie przywierały. Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy, aż gofry będą rumiane. Gotowe gofry studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. chyba w końcu je zrobię bo gofrownicę mam :D

    www.magadish.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, ja osobno ubijam białka, nie wiem czy to ma większe znaczenie, a robiłam ostatnio gofry drożdżowe (,kuchnia lidla,), wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jednka nie mój przepis, gofry za tłuste i nie takie puszyste jak nad morzem, ale zajadam to co wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciężko uzyskać efekt " jak nad morzem" gdyż z tego co wiem spora część tych gofrów to gotowe mieszanki- ze spulchniaczami itp.

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)