menu

Surówka z pieczonego buraka i marchewki

Zimą czasami brakuje pomysłów na urozmaiconą, sezonową surówkę do obiadu. Sięgam wtedy po takie cudo z pieczonych buraków- pyszne, zdrowe i w energetyzującym kolorze:) Buraki pieczone to chyba moja ulubiona forma obróbki tych warzyw- mają intensywny smak, piękny kolor i dają wiele kulinarnych możliwości.






Składniki:

4 średniej wielkości pieczone buraki
1 spora marchew (surowa)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i ocieramy na dużych oczkach tarki. Marchew obieramy i również ocieramy na
dużych oczkach. Dokładnie mieszamy buraki i marchew z oliwą, octem i przyprawami. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Hej, ile trzeba piec buraki? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraki, w zależności od wielkości piecze się od około 40 minut do godziny w 200stopniach. Warto sprawdzić po ok 35 minutach i nakłuć buraka wykałaczką.

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)