Składniki:
2 szklanki mąkiszklanka cukru
4 jajka
200g miękkiego masła
200g susznych daktyli
150g suszonych śliwek
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
cukier puder
Sposób przygotowania:
W robocie ucieramy miękkie, nawet lekko rozpuszczone masło z cukrem aż powstanie jasna puszysta
masa, a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy aż masa będzie gładka i jednolita. Proszek do pieczenia, cynamon i mąkę mieszamy i dodajemy do masy łącząc składniki przy pomocy robota na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane daktyle i śliwki i całość mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180stopniach przez około 60minut. Ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!Smacznego:)
Zapewne tak wyśmienicie smakuje jak wygląda :-)
OdpowiedzUsuńP.S
Tortownica o średnicy 26 czy mniejsza?
Pozdrawiam
Tortownica o średnicy 23cm. Pozdrawiam:)
Usuń