Składniki( na 8 wrapów):
2 spore piersi kaczki1 nieduży, dojrzały ananas
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
4 duże pszenne tortille
kilka liści sałaty lodowej
szczypta płatków chili
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi kacze nacinamy w kratkę po stronie skóry ( docinamy do mięsa ale go nie naruszamy). Mięso z
każdej strony dokładnie nacieramy solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem- odkładamy mięso na chwilę. Ananasa obieramy i kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę.
Rozgrzewamy mocno patelnię teflonową i zaczynamy smażenie kaczki od strony tłuszczu- smażymy kilka minut na stronie z tłuszczem tak by się dokładnie wytopił a skórka stała się złocista i chrupiąca. Następnie kolejne kilka minut na drugiej stronie. W garnku umieszczamy ananasa, cebulę i paprykę, podlewamy nieco tłuszczem z patelni (wytopionym z kaczki) i karmelizujemy mieszając od czasu do czasu. Usmażona kaczkę zdejmujemy z patelni i odstawiamy na kilka minut by odpoczęła. Zawartość garnka doprawiamy grubo mielonym pieprzem, solą morską i płatkami chili- mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze moment na małym ogniu. Tortille można podgrzać lub wykorzystać na zimno. Na placku kładziemy warstwę sałaty, kaczkę pokrojoną w plastry i ananasa z warzywami. Wrapy zwijamy podobnie jak krokiety- dwa przeciwległe brzegi (biegnące wszerz farszu) zawijamy do środka i zwijamy od brzegu do brzegu ( biegnące wzdłuż farszu). Powstałą w ten sposób rolkę przecinamy w połowie. Gotowe!
Smacznego:)
To mi wygląda baardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńsą bardzo smaczne!
Usuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
UsuńJuż sama nazwa brzmi pysznie :) Ciekawe połączenie ananas z kaczką :)
OdpowiedzUsuńananas z kaczką brzmi niekonwencjonalnie ale smakuje świetnie:)
Usuńzdjęcie zachęca aby zrobić, i idealne na przekąskę do pracy
OdpowiedzUsuńno właśnie to takie danie, którego przygotowanie to kilka chwil a dzień w pracy jakby piekniejszy:)
Usuń