Składniki:
1 litr bulionu drobiowego1 i 1/2 papryki czerwonej
ok. 400g miąższu dyni (ja użyłam sweet dumpling)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kilka plastrów boczku wędzonego
sól
pieprz
oliwa
do podania:
kasza gryczana
Sposób przygotowania:
Paprykę oraz dynię kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu do zapiekania razem z
obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą i ząbkami czosnku. Zawartość naczynia solidnie polewamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy w 180 stopniach prze około godzinę. Warzywa studzimy i dynię oraz paprykę obieramy ze skórki. Pieczone warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i pozostawiamy garnek na około 10 minut. W międzyczasie do rozgrzanego piekarnika wkładamy plastry boczku w formie wyłożonej papierem do pieczenia- pieczemy aż się zarumienią. Zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kaszą gryczaną i chipsem z boczku. Gotowe!Smacznego:)
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńniezła:)
OdpowiedzUsuń