menu

Zupa-krem z pieczonej papryki i dyni z kaszą gryczaną

Taką zupę to ja rozumiem! Piękny kolor, delikatna konsystencja i doskonały smak:) A do tego jedna z moich ulubionych- kasza gryczana, ważne by nie była prażona. Krem jest delikatny, z lekką słodkawą nutą od pieczonych warzyw, fajnie więc przełamuje go chips z boczku. Pyszna jest ta zupa, więc polecam gorąco:)


zupa krem z pieczonej papryki i dyni.




Składniki:

1 litr bulionu drobiowego
1 i 1/2 papryki czerwonej
ok. 400g miąższu dyni (ja użyłam sweet dumpling)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kilka plastrów boczku wędzonego
sól
pieprz
oliwa

do podania:
kasza gryczana



Sposób przygotowania:

Paprykę oraz dynię kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu do zapiekania razem z
obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą i  ząbkami czosnku. Zawartość naczynia solidnie polewamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy w 180 stopniach prze około godzinę. Warzywa studzimy i dynię oraz paprykę obieramy ze skórki. Pieczone warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i pozostawiamy garnek na około 10 minut. W międzyczasie do rozgrzanego piekarnika wkładamy plastry boczku w formie wyłożonej papierem do pieczenia- pieczemy aż się zarumienią. Zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kaszą gryczaną i chipsem z boczku. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)