Składniki:
300g bardzo dojrzałych bananów1 duże jajko
150ml oleju ryżowego
4 łyżki syropu klonowego
70g orzechów nerkowca
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W misce rozgniatamy widelcem banany. Następnie dodajemy jajko, olej i syrop klonowy i całość mieszamy
dokładnie. Do wymieszanych w misce składników dodajemy posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia- całość mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do małej keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około godzinę. Chlebek studzimy. Gotowe!
Smacznego:)
taką wersję chleba to bym zjadła! szczególnie na śniadanie :) z ulubionymi orzechami!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy chlebka bananowego, już od jakiegoś czasu zamierzam go zrobić i wydaje mi się że Twój przepis będzie odpowiedni, bo jest prosty i jeszcze moje ulubione orzechy nerkowca zawiera.
OdpowiedzUsuńale uprzedzam- ma jedną wadę- znika błyskawicznie;) A nerkowce to również moje ulubione orzechy:)
UsuńWersji z nerkowcami jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł - do wykorzystania!
OdpowiedzUsuńfajnie przełamują strukturę takie chrupnięcia tu i tam:P
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń