Składniki:
0,5 kg czerwonej cebuli150g cukru
6 łyżek octu jabłkowego
łyżeczka soli morskiej
1-2 gwiazdki anyżu
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy. W szerokim garnku lub wysokiej patelni umieszczamy
posiekaną cebulę, ocet, cukier, sól oraz anyż. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut- aż cebula zmięknie i się częściowo rozpadnie. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków. Gotowe!
Smacznego:)
a to ci ciekawy pomysł:) pierwszy raz widzę coś takiego:)
OdpowiedzUsuńsuper smakuje jako dodatek do serów i wędlin:)
UsuńAnyżku szczerze nieznoszę, ale konfiturę z czerwonej cebuli uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń