Składniki( na 4 duże bułki):
2 szklanki mąki pszennej typ 550 plus odrobina do podsypania3/4 szklanki ciepłego mleka
100g masła
50g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 żółtko
około łyżki maku
Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozprowadzamy w mleku- odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie rozpuszczamy masło i lekko studzimy. Zaczyn drożdżowy mieszamy z mąką i masłem- wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite, gładkie i puszyste- około 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część dzielimy na trzy równe części i formujemy wałeczki- części warkocza. Łączymy wałeczki z jednej strony i zaplatamy warkocz. Następnie łączymy dwa końce warkocza ze sobą- formujemy w ten sposób bułkę. Uformowane bułki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia> Wierzch każdej bułeczki smarujemy rozmieszanym z odrobiną wody żółtkiem i posypujemy makiem. Bułlki przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200stopni przez 25-30 minut- aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Gotowe!Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)