menu

Smażone śledzie- smażone tuszki śledzi

Śledzie chyba kojarzą się głównie z takimi w zalewie octowej albo oleju. Tym razem przygotowałam śledzie w panierce- są pyszne! A do tego tak przygotowane śledzie również nadają się do zalewy octowej. Śledzie mają bogaty smak, bardzo prosto się je przygotowuje, ale mimo to wydaje mi się, że są mało popularne- jakie macie odczucia w tym temacie?



smażone śledzie



Składniki:

500g tuszek śledzi
1 duże jajko
ok.100g mąki pszennej
1 duża cebula
sól
pieprz
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Śledzie myjemy, osuszamy i dość intensywnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem-
wewnątrz i na zewnątrz. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Śledzie mieszamy z cebulą i odkładamy na około 2 godziny do lodówki. Jajko roztrzepujemy, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Ryby panierujemy w jajku i mące. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)