menu

Spring rolls z łososiem, awokado i ogórkiem z sosem z marakują i limonką

To danie przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie, nieskomplikowane w przygotowaniu dania. Jednak nie dajcie się zwieść to danie z prawdziwym efektem "wow" za sprawom lekkiego, rześkiego sosu o całkiem egzotycznym smaku. Połączenie marakui, limonki, chili i kolendry podbiło moje serce- koniecznie wypróbujcie:)


spring rolls



Składniki:

10 arkuszy papieru ryżowego
1 nieduży ogórek zielony
1 dojrzałe awokado
100g wędzonego łososia
1/2 pęczka koperku
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz

na sos:
1 marakuja
sok z 1/2 limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
płatki chili
2 łyżki posiekanej kolendry
łyżka syropu klonowego
sól



Sposób przygotowania:

Ogórka kroimy na pół, a następnie w poprzek i wybieramy gniazda nasienne. Ogórka kroimy w cienkie
paski. Awokado przekrawamy na pół, obieramy ze skórki, kroimy na paski i polewamy sokiem z limonki. Koperek siekamy drobno. łososia również kroimy na paski. Sos: miąższ z marakui, sok z limonki, oliwę oraz syrop klonowy łączymy z przyprawami i  kolendrą a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowanie spring rollsów: każdy arkusz papieru namaczamy w ciepłej wodzie by zmiękł, a następnie rozkładamy go na płaskiej powierzchni i wypełniamy na środku farszem: kawałek ogórka, awokado i łososia posypujemy koperkiem, solą i pieprzem i zwijamy jak krokiety. Podajemy z sosem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)