Składniki(na 1 porcję):
garść pędów chmielugarść zielonego groszku (może być mrożony)
kilka orzechów nerkowca
kilka listków mięty
dressing:
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 limonki
mała łyżeczka miodu
szczypta płatków chilli
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pędy chmielu blanszujemy i odcedzamy. Podobnie postępujemy z groszkiem. Orzechy nerkowca
siekamy i prażymy na patelni. Listki mięty siekamy. Składniki sałatki mieszamy ze sobą. Przygotowujemy dressing- wszystkie składniki łączymy ze sobą- najlepiej przy pomocy shakera albo po prostu małego słoiczka. Sałatkę polewamy dresingiem. Gotowe!Smacznego:)
A jeśli jesteście ciekawi jak szukać pędów chmielu albo chcecie dowiedzieć się o nim kilku ciekawostek koniecznie zajrzyjcie na blog BEZogródek- u Łukasza znajdziecie to wszystko:)
Na koniec jeszcze zdjęcie chmielu utorstwa Łukasza
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna i wiosenna:)
Usuń