Składniki:
400g mąki pszennej200g miękkiego masła
150g drobnego cukru
3 duże jajka
150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżeczka domowego cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
lukier:
5 łyżek cukru pudru
łyżka ciepłej wody
Sposób przygotowania:
W robocie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty, jednolity krem. Następnie
kolejno wbijamy jajka- robot wciąż miesza zawartość misy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę pomarańczową. Całość przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy około godziny w 180stopniach. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy i lukrujemy( lukier- mieszamy cukier puder z wodą) i dekorujemy odrobiną otartej skórki z pomarańczy. Gotowe! Smacznego:)
chyba skorzystam z tego przepisu - bo narobiłaś mi na nią ochoty :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)
46 year old Social Worker Sigismond Simon, hailing from Earlton enjoys watching movies like Pericles on 31st Street and Air sports. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Supra. fantastyczna tresc
OdpowiedzUsuń