menu

Bezowe mini torciki z tymiankową bitą śmietaną i marakują

Ten deser jest moim zdaniem idealny jeśli chodzi o równowagę smaków. Słodka beza, śmietana podkręcona tymiankiem cytrynowym, który nadaje świeżości i orzeźwiająca marakuja- bosko! Do tego filiżanka kawy i mamy pomysł na świetne popołudnie:)


mini torcik bezowy

Składniki( na 3 torciki):

2 białka jaj
1/2 szklanki cukru pudru
szczypra soli
150ml śmietanki 30%
łyżeczka posiekanych listków tymianku cytrynowego
2 marakuje


Sposób przygotowania:

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie
ubijamy by piana stała się lśniąca. Masę z białek formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 6 okrągłych blatów o średnicy około 6cm. Pieczemy w rozgrzanym do 100stopni piekarniku około godzinę, pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i tymiankiem na puszysty krem. Ostudzone bezowe blaty przekładamy warstwą śmietanki, przykrywamy drugim blatem, znów warstwa śmietanki i na koniec miąższ z marakui. Gotowe!



Smacznego:)





Przepis dodaję do akcji:

Przepis na chwilę kawowej przyjemności
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)