menu

Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem, pistacjami i rzeżuchą

Pieczone buraki są moim zdaniem idealne w połączeniu z każdym rodzajem sera. Ich słodycz i głęboki smak wprost idealnie komponują się zarówno z wyrazistymi serami pleśniowymi, dojrzewającymi jak również z twarożkiem. A jeśli mamy twarożek kozi to już jest kompletny obłęd! Do tego rzeżucha i do pochrupania pistacje i mamy pyszną przekąskę:)


carpaccio z pieczonego buraka



Składniki (na 1 porcję):

1 duży upieczony burak
5 łyżeczek koziego kremowego twarożku
łyżka pistacji prażonych
łyżeczka rzeżuchy
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
sło morska
pieprz



Sposób przygotowania:

Buraka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, które układamy na talerzu. Przy pomocy dwóch
łyżeczek formujemy ser i układamy na burakach. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Następnie dekorujemy rzeżuchą. Polewamy oliwą, octem i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)