Składniki:
ok. 300g fileta z łososia1/2 ananasa
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
dresing:
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki płatków chili
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia kroimy w możliwie równej wielkości kawałki. Mieszamy z sokiem z cytryny,solą i
pieprzem- odstawiamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie w kawałki podobnej wielkości do łososia kroimy ananasa. Przygotowujemy dresing: wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż składniki dokładnie się połączą ( najlepiej użyć słoika z nakrętką jako shakera). Następnie nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków kawałki łososia i ananasa. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z dresingiem. Gotowe!
Smacznego:)
widziałam ostatnio ten talerz w PC Centre :] i chciałam kupić, ale coś mnie powstrzymało :p
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na grilla :]
Talerzyk bardzo lubię i służy mi już długo:) A takie szaszłyki to fajna opcja jeśli mamy już dość kiełbasy i mięsa:)
Usuń