menu

Grillowane szaszłyki z łososia i ananasa z lekkim dresingiem

Czas rozpalać grille:) Czyli rozpoczynamy sezon na potrawy przygotowywane i jedzone na świeżym powietrzu. Nie ma chyba nic lepszego niż leniwe popołudnie z grillem, fajnymi ludźmi i dobrym jedzeniem:) Moja propozycja to wrzucić na ruszt trochę inną kombinację szaszłykową czyli łososia i ananasa, a do tego dresing i jest przepysznie:)


szaszłyki z łososia i ananasa

Składniki:

ok. 300g fileta z łososia
1/2 ananasa
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz


dresing:
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki płatków chili
sól morska
pieprz



Sposób przygotowania:

Łososia kroimy w możliwie równej wielkości kawałki. Mieszamy z sokiem z cytryny,solą i
pieprzem- odstawiamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie w kawałki podobnej wielkości do łososia kroimy ananasa. Przygotowujemy dresing: wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż składniki dokładnie się połączą ( najlepiej użyć słoika z nakrętką jako shakera). Następnie nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków kawałki łososia i ananasa. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z dresingiem. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. widziałam ostatnio ten talerz w PC Centre :] i chciałam kupić, ale coś mnie powstrzymało :p
    bardzo fajny pomysł na grilla :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerzyk bardzo lubię i służy mi już długo:) A takie szaszłyki to fajna opcja jeśli mamy już dość kiełbasy i mięsa:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)