Składniki:
500g mielonej piersi indyka1/2 kajzerki (może być czerstwa)
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
150g serka mascarpone
150g chrzanu z żurawiną
100ml wody
Sposób przygotowania:
Kajzerkę dzielimy na kawałki i zalewamy mlekiem by zmiękła. Mięso łączymy z jajkiem,
namoczoną kajzerką, pietruszką, tymiankiem, miętą oraz posiekaną drobno papryczką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość by masa stała się jednolita. Odkładamy mięso do lodówki na około godzinę. Następnie z mięsa formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego i obsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu. W miseczce mieszamy chrzan, mascarpone oraz wodę, doprawiamy solą i pieprzem- zalewamy przesmażone mięso masą chrzanową. Dusimy klopsiki w sosie jeszcze przez kilkanaście minut. Gotowe!
Smacznego:)
baaaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie indycze lub drobiowe kuleczki i jeszcze w sosie chrzanowym mmmm ale to musi być boskie <3
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają, też jestem fanka takich kulek :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń